Baby Crema logo
синя линия, която подчертава текст

5 лесни стъпки, които да следваме при къпане на бебе

линия с по-голяма среда

Една от важните ежедневни дейности, които плашат много нови родители, е къпането на бебето. Ако се изправяте пред бебешката вана със смесица от вълнение и объркване, сте попаднали на правилното място. Разбираме напълно, че първите няколко къпания могат да бъдат доста страшни.

Днес ще се опитаме да обясним как се къпе бебе в 5 лесни стъпки. От идеалната температура на водата до най-подходящите продукти за чувствителната кожа на бебето, ще обясним процеса кратко и ясно. Накрая ще се опитаме да отговорим на най-често срещаните въпроси, които изникват в ума на младите родители. И така, продължавайте да четете, за да разберете как да изкъпете своето малко съкровище уверено и да превърнете вечерния тоалет в любимото време от деня.

Стъпка 1: Пригответе всичко необходимо

Създайте успокояваща среда, като предварително съберете всички необходими неща. Подредете измиващата емулсия, мека кърпа за попиване и нежно бебешко мляко или олио. Когато всичко, което ви е необходимо е на една ръка разстояние, вие ще се чувствате значително по-спокойни и уверени. Затоплете леко банята и помещението, където ще направите вечерния масаж и обличането преди сън. Най-добре е въздухът да бъде с температура около 22°C.

Стъпка 2: Задайте идеалната температура

За да бъде максимално приятна, водата за къпане не трябва да бъде нито прекалено гореща, нито прекалено студена. Стремете се към комфортна температура около 37°C. Ако нямате термометър, изпробвайте водата с лакът или върху нежната кожа на китката си. Оптималната температура помага на бебето да се отпусне по време на банята.

Стъпка 3: Ритуал за нежно почистване

След като сте приготвили всичко необходимо, е време да пристъпите към самото къпане. Положете бебчето по корем върху дланта си, като сложите палеца си под лявата мишничка, а с показалеца и средния си пръст обхванете дясното рамо. Този нежен захват е изключително стабилен и безопасен. Започнете, като полеете внимателно мъничето отгоре надолу с топла вода.

После сложете малко от нежната измиваща емулсия на дясната си ръка. Почистете тялото на бебето, отново отгоре надолу, като масажирате леко. Сполейте отново с чиста топла водичка.

5 стъпки при къпане на бебе вътрешен

Стъпка 4: Внимателна грижа за косата

Отнасяйте се внимателно към косата на бебето си. Използвайте специализиран шампоан без сълзи, който не дразни очите. Поддържайте главата с лявата ръка, докато разпенвате продукта и изплаквате с другата. Така ще осигурите удобство. Бъдете внимателни в областта на фонтанелата.

Стъпка 5: Увийте с любов

След като банята приключи, бързо увийте малкото си дете в мека кърпа с качулка. Подсушете, като попивате внимателно, вместо да търкате. Така ще избегнете дразнене на кожата. Завършете вечерния тоалет с подходящо мляко за тяло или олио (особено подходящо през зимата). Възползвайте се от тази възможност за контакт “кожа до кожа”, за да заздравите връзката между вас и бебето.

 

Често Задавани Въпроси

Колко често трябва да къпя бебето си?

Стандартната препоръка е да се къпе бебето всяка вечер. Но това не е стриктно необходимо. Ако вашето дете не е фен на банята, можете да ограничите този ритуал до 2-3 пъти седмично, като ежедневно измивате само личицето, врата, ръцете и дупето.

Какво да правя, ако бебето ми не обича да се къпе?

Обичайно е бебетата да преминават през фази, в които харесват или не харесват къпането. Осигурете комфортна температура на водата, използвайте успокояващи продукти и се опитайте да включите забавни играчки за баня, за да превърнете банята в приятно преживяване.

Мога ли да използвам обикновени сапун и шампоан за бебето си?

Препоръчително е да използвате само специално разработена бебешка козметика, тъй като тя е създадена да бъде нежна към деликатната кожа и очите. Продуктите за възрастни често съдържат химикали, които не са препоръчителни за най-малките. Най-добре е да използвате козметика с натурални съставки и билкови екстракти.

Как да почиствам ушите на бебето си след къпане?

Важно е да знаете, че човешкото ухо има естествени механизми за почистване, ето защо не е необходимо да правите нищо особено, за да поддържате ушите на малкото съкровище в идеално състояние. Избягвайте да вкарвате каквото и да било в ушния канал на бебето си. Достатъчно е след баня внимателно да попиете водата от ушната мида с мека кърпа или специална клечка с ограничител. Ако имате притеснения относно ушната кал, консултирайте се с вашия педиатър.

Кога мога да започна да използвам вана за бебето си?

След като вашето малко съкровище може да седи самостоятелно, обикновено на около 6 месеца, можете да преминете към бебешка вана. Преди това е най-удобно да го къпете над мивката или в специална ваничка с приспособление за къпане на малки бебета.

Колко време трае банята на бебето обикновено?

Времето за къпане трябва да е кратко и приятно – около 5-10 минути. Продължителното излагане на вода може да изсуши кожата на бебето.

Мога ли да оставя бебето си само̀ за кратко?

Никога не оставяйте бебето си без надзор във ваната, дори и за миг. Винаги дръжте новородените със стабилен захват, а по-големите деца – за ръката.

 

Това завършва нашето кратко ръководство за овладяване на изкуството на къпането на бебето! Надяваме се, че то ще направи вечерния тоалет едно спокойно и приятно преживяване. Впускайки се във вълнуващото пътешествие на родителството не забравяйте, че ако някога се почувствате объркани, можете да се доверите на своите инстинкти. Нека плискането на водата и многобройните усмивки се превърнат в незабравими споделени моменти!

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.