Baby Crema logo

5 техники при къпане на бебе

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

Първата бебешка баня е огромно предизвикателство за родителите. Понякога в желанието си да направите всичко перфектно, забравяте, че къпането трябва да е приятно преживяване както за бебето, така и за вас. Все още не сте уверени как да се справите и как да премине по-гладко неговото сапунено преживяване?
За успешна баня,  родители въоръжете се с търпение, много усмивки и всички нужни принадлежности. Не е толкова страшно! Експертите от Baby Crema ще ви дадат рецепта за безопасно и забавно къпане в 5 обикновени стъпки.

1.Подгответе всичко нужно

Майка с бебе на ръце

Предварителната подготовка предотвратява провала на представянето. Правилото на петте „П“-та важи и щом настъпи и момента за банята на бебето. Препоръчваме ви за успешно къпане да имате всичко под ръка. Освен маса за повиване вкъщи, най-обикновена дъска също ще свърши работа. Покрийте я отгоре с мек дюшек, а върху него сложете найлон и любимата памучна кърпа на бебето. Подгответе си възглавница, подложка или шезлонг за къпане, за да създадете повече комфорт на бебето докато е във водата.

Възглавницата имитира люлка, която ще намали плача и страха от ваната. По този начин къпането ще е приятно и удобно, като игра преди сън. Въоръжете се с любимата си козметика и нека бебешките играчки също са наоколо. Няколко тампончета за почистване на очите и ампула с физиологичен разтвор са също необходими.

2. Направете плавен преход

Чудите се лесно ли е детето да преодолее страха от водата? Ако бебето пищи оглушително, почервенява от ужас и се захласва от рев, не се тревожете, защото това е период, през който минават много деца. Все пак има няколко хитрини, с които да заблудите мъника и да му покажете, че не е толкова страшно. Най-важен е моментът, който сте избрали за баня. Специалистите препоръчват това да се случва вечерно време, преди последното хранене и времето за сън. Банята трябва да служи като метод за успокояване и премахване на стреса.

Преходът към къпането трябва да е плавен. Пускайте водата предварително, за да свикне бебето с нея и шума, който тя създава. Поиграйте си с играчките за баня, преди да сложите детето в нея. Нека то свикне с атмосферата на стаята, в която сте, както и да се захласне в играта. Така няма да разбере кога всичко е започнало.

Тук е и моментът, в който родителите трябва да включат артистичните си умения. Бебетата обичат да се вслушват в гласа на родителите си. Ако пеете и правите смешни физиономии, бебето ще се разсмее, ще се разсее и ще забрави за предстоящата баня. Благодарение на тези успокояващи техники, не само ще направите къпането щастливо, но и банята ще се превърне в ритуал за подсилване на връзката между мама, татко и бебето.

Въпреки всичките ваши усилия, все пак е възможно бебето изобщо да не се наслаждава на времето си за къпане първите няколко пъти. Затова изкъпете го под течаща вода на мивката. Докато детето разбере какво правите вие вече ще сте приключили.

3. Бъдете внимателни с температурата!

Нужно е да внимавате не само с температурата на водата, но и с тази на въздуха. В стаята трябва да поддържате около 23-24 градуса, като трябва предварително да сте затоплили помещението. Все пак детето ще прекара известен период от време там голо, а всички ние знаем колко е крехка имунната система на новородените. Не трябва да допускате предпоставки за настинка. 

За температурата на водата се препоръчва тя да е по скоро топла, отколкото гореща. Идеална температура на водата за щастливи бани се смята температура малко над тази на телесната температура на детето, а именно около 38-39 градуса. Не правете място за грешки и си купете термометър за баня. 

Макар  да знаем колко приятно и вълшебно преживяване може да е времето прекарано в къпане и мокри игри, банята не бива да продължава повече от 10 минути, защото водата е малко като количество и изстива бързо. 

4. Вие сте най-нежното докосване

Измерване на температурата на водата за къпане на бебе

Времето прекарано в банята не е само, за да имате едно чисто бебе на финал. То е време, в което изграждате взаимно доверие, създавате игриви спомени и подсилвате неприкосновената връзка помежду ви. Затова трябва да разберете, че когато къпете детето, вие сте най-нежното докосване. Ето как да изпълните това нежно преживяване стъпка по стъпка!
Започнете с лицето. Може да направите това докато детето все още е облечено, за да не се уплаши, че е голо и че му е студено.

Намокрете памучно тампонче с вода от ампулата с физиологичен разтвор и избършете клепачите от външния ъгъл навътре. Използвайте отделно памуче за всяко око. С друго влажно памуче почистете около нослето.

Почистването на ушите не трябва да се забравя. С помощта на памучен тампон или кърпа почистете отвън бебешките уши и зад ушната мида. Строго се забранява използването на обикновени клечки за уши за вътрешно почистване, тъй като клечката може да пробие тъпанчето му. Снабдете се със специални клечки за уши за бебета. 

За да измийте косата, поддържайте бебето за гърдите под мишниците така главата му ще е наклонена надолу. Намокрете внимателно главата му с топла вода и нанесете с вашата ръка 1 до 2 капки от бебешкия шампоан и нежно втрийте. Важно е да подсушите главата с кърпа веднага след това, за да не влезе вода в очите. 

Ред за баня дойде и на телцето на бебчо. Основни зони, на които да наблегнете са врата, тъй като при кърмене млякото капе и се събира там, ръцете и зоната между пръстите, защото бебетата опознават света чрез докосване първите месеци, и разбира се зоната около дупето и гениталиите.

След като сте готови е ред за мекичката кърпа, в която ще увиете бебето.  Не забравяйте да хидратирате кожата на мъничето с бебешко олио и да нанесете крем против подсичане преди да поставите пелените.

5. Изберете на най-правилната козметика за първата баня

Мега банер бебешка козметика Baby Crema

„Потърсете продукти, които са без парфюм или оцветители, които могат да раздразнят чувствителната кожа“, казва съветникът на родителите д-р Ари Браун. Ние пък ви препоръчваме освен това, да откриете козметика, която ще комбинира грижата от глава до пети в една стъпка. Къпането на бебето в първите месеци включва косата и тялото. Затова използвайте един продукт с комбинирани измиващи функции и нежна формула, с балансирано ниво на рН. За да е по-лесно и приятно за бебето и вас

Специалистите от Baby Crema създадоха Измиваща емулсия 2 в 1 Baby Crema с екстракт от лайка. Емулсията е подходяща за къпане от първия ден на бебето, лесна за употреба и не съдържа оцветители, парабени и сулфати. Комбинира грижата за косата и тялото, а съставът, обогатен с натурален екстракт от лайка, допринася за дълбока хидратация на бебешката кожа, има антисептични и противовъзпалителни свойства и не дразни очите. За повече усмивки и по-малко сълзи по време на баня.  

Доверете ни се!

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.