Baby Crema logo

Детето в кухнята – как готвенето развива сетивата

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

Знаете ли, че д-р  Мария Монтесори препоръчва метода Семейно готвене като един от най-благоприятните за бързо учене и развитие на децата? Според нейната теория, семейната среда е най-естествената обстановка, в която детето може да учи, да се забавлява и да развива своите възприятия заедно със семейството. За всички непознати или малко чували за д-р Мария Монтесори, тя е първата дама свързана със световноизвестната Монтесори педагогика, която променя завинаги представата за психиката на детето, неговите потребности, индивидуалност, личност и най-вече начините за учене и възприятие. Обучавани по този метод, децата имат възможност да развият своята самостоятелност и концентрация, фината моторика, сетива, както и да обогатяват знанията си за света.
Още от най-ранна възраст, малчуганите откриват света, използвайки своите пет сетива – зрение, слух, допир, вкус и обоняние. Те учат, като изследват всичко, а кухнята може да се окаже идеално място за това.

Банер Статия - деца които готвят

Без съмнение грижите за едно малко дете отнемат цялото ежедневие на майките и деня се оказва кратък за всички занимания. Мама чисти, пере, простира, работи, приготвя вкусна вечеря и често се чувства разпокъсана между всички задачи и игрите с децата.
Затова много майки се осланят на помощта на бабите или намират алтернативни варианти за забавление на детето, като му дават телефон или таблет, за да го ангажират.

Според педиатрите, възрастта от 0 до 3 години е много важна за развитие на зрението, формиране на речевия апарат и комуникацията и е от изключително значение, тези навици да се изграждат с мама, а не с електронните устройства. А времето в кухнята може да е идеална предпоставка за това. 
Ние от Baby Crema ви съветваме да започнете вашето кулинарно приключение още от пазаруването. Много майки споделят опит, че когато включат децата си в избора на хранителни продукти, по-късно те са склонни да изяждат храната на масата.
Според метода на Монтесори Семейно готвене, главната цел е да създадем среда, в която децата са активни участници или помощници в кухнята. В тази среда те развиват своите умения за различни ежедневни задачи свързани с логика, сетивност, координация и запомняне
Ето и как да започнете процеса.
– Направете кухнята достъпна за вашия малък помощник като подготвите предварително всички необходими принадлежности.
– Обезопасете пространството ви за готвене и се подгответе с достатъчно на брой кухненска хартия и кърпи, които ще са ви от помощ във всеки един момент.
– Подгответе всички необходимо продукти, които ще са ви нужни за кулинарното приключение – плодове, зеленчуци, подправки и основни съставки.
– Използвайте престилки, за да сигнализирате началото и края на дейността. 

Но как упражненията в кухнята помагат за развитието?                                         

Едно от най-важните упражнения е  за правилен „език и реч“. 
В приготвянето на храна много активно се включва езикът – разчитането на рецептата, обсъждането на различните продукти, последователността на използването им и времетраенето на цялото кулинарно изживяване.

Използвайте всяка възможност да говорите на своя малчуган, това развива слуха на децата. Четейки рецептата заедно, детето може да научи нови думи, а проследяването стъпка по стъпка на рецептата, развива в него умението да слуша.
Още един положителен аспект в приготвянето на храната вкъщи, е че можете да му разкажете за всички полезни съставки, които има в нея, пред тази в бързите храни и полуфабрикати.
Докато давате на детето си да опита от храната, която приготвяте, обяснявайте му за всички вкусове и текстури, които ще усети в нея. По този начин ще се научи да разпознава топло и студено, солено и сладко, както и течни от твърди храни. 

Банер - статия - семейно готвене по Монтесори

Дайте му да опита и различни варианти от една и съща храна, така може да разберете, че обича храни, които изобщо не сте предполагали.
Освен това усещането на миризма на различните продукти и подправки развива паметта. Ароматите на билки, подправки, прясно изпечен хляб или кекс, развиват широк спектър от емоции и благодарение на тях, най-малките се учат да правят асоциации и връзки.

Друг важен аспект в развитието на сетивата е зрението.
Благодарение на предметите в кухнята, децата се научават на различни форми, разстояния, тежест. Пъстрите плодове и зеленчуци ще помогнат на децата да започнат да разпознават цветовете.
За да помогнем на развитието на сетивата им е необходимо да им даваме да пробват, както и да се докоснат до естествени материали и субстанции. Чрез допира до гладки и меки повърхности – бобови растения, брашно или сухи и мокри предмети, децата се учат на различните текстури.
Нещата, които се случват в кухнята са част от цялостната картина на света, затова планирайте вечерята си заедно. Нека малчуганите знаят колко е важно семейството да се храни заедно и че храната не е само необходимост, но и повод за общуване. Това е моментът, в който да изградите навици и за здравословно хранене.  
Говорете с децата си за качествената и здравословна храна, която дава им дава енергия да учат и играят.
И запомнете, че най-важното е да се забавлявате.
Едно от най-добрите неща, които можем да направим за нашите деца е да им дадем умения, с които да се справят в реалния живот, когато не са под наша грижа. Научете най-малките на любов към готвенето и тази любов ще остане за цял живот.
Тези първи уроци по кулинарно готвене не само учат децата на много неща от бита, но и създават незабравими спомени за цялото семейство.
Няма дете, което не обича палачинки, а събота е съвсем близо. Идеален момент да направите първите ви семейни палачинки заедно!
Успех!  

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.