Baby Crema logo

Какво да правим при атопичен дерматит при бебета?

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

Атопичният дерматит, още наричан атопична екзема, е често срещано явление при бебета и деца. Това е много неприятен процес както за бебето, така и за родителя. Често е причина за много допълнителни притеснения и негативни емоции.

Тогава идва и въпросът “Какво да правим при атопичен дерматит при бебета?”. За да отговорим на този въпрос, е редно да се запознаем със заболяването, причините за настъпването му, както и за кои симптоми да внимаваме.

Какво е атопичен дерматит?

Атопичният дерматит е по-често срещан при бебета и деца, но се наблюдава и при възрастни. Той представлява хронично, възпалително и неинфекциозно заболяване, което засяга кожата по лицето и тялото.

При атопичен дерматит, кожата се зачервява, става суха, сърбяща и може да започне да се лющи. Процесът е обвързан с неприятни симптоми, които имат негативно въздействие върху детето.

От медицинска гледна точка, атопичният дерматит е обвързан с няколко процеса в тялото :

– Намалено количество или липса на вода и липиди в кожата, проявяващи се в сухота

– Намалена защитна функция на кожата и пропусклив външен слой

– Повишени реакции на имунната система, поради пропускане на алергени

– Възпаление на кожата

Фази при атопичен дерматит

Атопичният дерматит може да се раздели на две основни фази – обостряне (акутна фаза) и ремисия (неакутна фаза). Ще обсъдим всяка фаза в детайл в следващите параграфи.

Обостряне (акутна фаза)
Акутната фаза е пряко обвързана с възпалението на кожата. Появяват се плаки, зачервяване, парене, лющене и сърбеж. В този момент е важно детето да контролира инстинктите си да се почеше, тъй като може да последва разраняване на плаките. Колкото повече се разраняват, толкова повече се увеличава сърбежът и рискът от бактериална инфекция.

Ремисия (неакутна фаза)
Акутната и неакутната фази се редуват. След първоначалния “пристъп” настъпва ремисия. По време на ремисията се наблюдават по-малко изявени симптоми, но все още съществува микро възпаление и сърбеж.

По време на тази фаза симптомите не са толкова силни и кожата започва да зараства. Целта при лечение на атопичен дерматит е да удължим периода на ремисия.

бебе с атопичен дерматит

Причини за настъпване

Причините за настъпване на атопичен дерматит са разнообразни и варират при различните хора. Някои от основните причини включват генетични предразположения, околната среда, слаба имунна система и други.

Генетично предразположение
При генетично предразположение, бебето може да наследи заболяването по родствена връзка или да има генетичен дефект. Някои хора са по-податливи към атопични заболявания от други и развиват реакции към заобикалящите ги алергени, като техните деца имат по-голяма вероятност да изпитат симптомите на дерматита.

Според изследвания, 70% от пациентите с оплаквания от това заболяване имат подобна фамилна история. Други атопични заболявания включват сенна хрема и астма.

Замърсявания и околна среда
Друг важен фактор и потенциална причина за развитие на атопичен дерматит е околната среда, в която се намира детето и замърсяването около него. За това сочи и повишеният брой на случаите на заболяването за последните 40 години. По-висок риск от заболяване имат децата, родени и гледани в големи градове или на студен климат. Причините са няколко.

В големите градове има и високи нива на замърсяване, предизвикани от превозни средства, строежи и други. Децата не са изложени на вредни частици само навън, а дори в уюта на дома си, тъй като частиците навлизат и там. При студен климат, кожата е предразположена към изсъхване, сърбеж и нарушаване на външната ѝ защитна бариера.

Други възможни причини
Съществуват и други променливи, които са възможни причини за настъпването и влошаването на атопичен дерматит при бебета и възрастни.

Едни от тях са :
– Отслабена имунна система
– Астма
– Стрес
– Синтетични тъкани
– Прекомерно потене
– Цигарен дим
– Алергии
– Химикали

Симтоми
Докато възрастните могат да изразят точно и ясно какво ги притеснява и ги кара да се чувстват дискомфортно, при децата и бебетата нещата стоят по съвсем различен начин.

При бебетата е важно да можем да разпознаем симптомите на атопичен дерматит в най-ранен стадий, за да можем да предприемем необходимите мерки. Колкото по-рано установим заболяването, толкова по-неприятно ще бъде за бебето и за нас.

За какво да внимаваме?
Както споменахме по-горе, най-често срещаните симптоми при атопична екзема са суха кожа, сърбеж и лющене. Тези симптоми могат да се проявят по кожата, независимо от зоната на тялото.

Може да забележите розови или червени плаки по повърхността на кожата, както и суха кожа, която се отделя (лющи). Често тези симптоми ще се отразят и на начина, по който бебето се държи. Ще забележите, че е по-неспокойно или се върти през деня, или когато стане време за сън. Може да се чеше и да плаче прекомерно.

Плаките се появяват най-често първо по бузите при бебета на около 3 месеца. След това започват да се разпространяват и по други части на тялото – ръце, крака, скалп. При бебета на около 12-месечна възраст, плаките могат да се наблюдават и по сгъвките на тялото.

Ако забележите някои от гореизброените симптоми, се обърнете към специалист, който да извърши изследвания и да назначи подходящо лечение. Ако опасенията ви бъдат потвърдени, има няколко неща, които можете да направите, за да облекчите симптомите на детето си.

Как да се справим с проблема?

Атопичният дерматит е изключително неприятен за бебетата, които започват да чувстват почти постоянен дискомфорт. Инстинктът им да се чешат не може да им бъде обяснен, а всяко почесване води до още по-голямо раздразнение и сърбеж. Този кръговрат влошава симптомите все повече и става все по-трудно да се отървем от тях.

При подобно заболяване е важно да полагаме всекидневна грижа за кожата с надеждни и изпитани козметични продукти. Лекарят ще ви предпише необходимото, с което да се грижите за нежната и чувствителна кожа на детето ви. Но освен това, съществуват и няколко допълнителни метода, които могат да ви помогнат с борбата срещу атопичния дерматит.

Почистване
Старателното и нежно почистване е първото и най-важно нещо при грижата за кожа с атопичен дерматит. Ползвайте хладка вода за измиване, която не е прекалено гореща, както и меки гъби, които не раздразняват кожата.

Прекалено дългият престой във вода също може да има негативно влияние. Използвайте почистваща козметика, създадена специално за такъв тип кожа. Такъв тип козметика може да включва олио за тяло, мокри кърпички и други.

Мокрите кърпичи Baby Crema, Water Wipes са изключително нежни и деликатни към чувствителната бебешка кожа, като са подходящи още от самото раждане, защото не съдържат парфюми, ароматизатори, оцветители, алкохол и парабени, които могат да причинят възпаления и раздразнения.

Формулата им е с балансирано pH и съдържа 99% вода. Те са изработени от висококачествени и щадящи материали, с мека тъкан, която не дразни кожата и не предизвикват алергии. Дерматологично тествани и  подходяща за употреба от първия ден на вашето мъниче.

Овлажняване
Подсигурете достатъчно овлажняване и хидратация за сухата и раздразнена кожа на бебето ви. Използването на емолиенти (овлажняващи средства) на ежедневна база ще ви помогне да подсилите защитната бариера на бебешката кожа. По този начин ще удължите периода на ремисия и отложите акутната фаза (пристъпите).

Ето и някои от съставките, за които да гледате, когато избирате овлажнители :
– Омега-3
– Омега-6
– Серамиди
– Ликохалкон А

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.