Baby Crema logo

Какви съставки не трябва да има в бебешката козметика?

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

Както знаем, бебешката кожа е изключително деликатна и много по-чувствителна от тази на възрастните. Именно затова е от съществено значение внимателно да изберем правилната бебешка козметика, така че да осигурим необходимата хидратация на кожата, а в същото време тя да бъде напълно безопасна за здравето на бебетата.

В тази връзка едно от най-важните неща, на които да обърнем внимание, е съставът на бебешката козметика. За съжаление, има продукти, в които има вредни за здравето на детето химикали.

Изборът на бебешка козметика не е за подценяване

Изборът на бебешка козметика трябва да бъде информиран. Всеки родител иска да предостави максимално най-добрата и правилна грижа за своето дете.
Избирайте висококачествени продукти, които са с максимално изчистен състав, а основните козметични продукти, които най-често влизат в грижата за бебешката кожа, са:
– козметика за баня – шампоаните за тяло и коса, както и бебешките сапуни са основните продукти, които обикновено се използват при къпане на бебетата. Продуктите не бива да изсушават кожата на детето, тъй като къпането само по себе си може също да изсуши неговата деликатна кожа;
хидратиращи продукти – бебешкото олио и кремовете при подсичане са основните продукти, които да осигурят нужната хидратация;

слънцезащита – това е един от най-важните продукти, който трябва да е винаги с вас. Избирайте слънцезащитни кремове, които са с фактор SPF50, за да осигурите максимална защита на вашето дете.

– Освен това е важно да имате предвид, че през първите 6 месеца не бива да излагате бебето на слънце, а до 2-годишна възраст е препоръчително излагането на слънчеви лъчи да бъде преди 10 сутринта и след 16 вечерта и винаги да нанасяте слънцезащита.

Защо?

Една от най-важните причини за важността на правилния избор на бебешка козметика е, че кожата е способна да абсорбира голяма част от това, което се докосва до нея. Това означава, че химикалите, които се съдържат в козметиката, могат да влязат през кожата в организма на бебето. С времето се получава натрупване, което може да окаже неблагоприятно влияние върху организма на бебето.
Не бива да забравяме, че кожата е най-големият човешки орган. Тя изпълнява различни функции, чиято цел е да предпази организма от вредното влияние на околната среда. През годините тя преминава през редица промени, съответно нейните нужди са различни във всеки един период.

Що се отнася до бебешката кожа, тя има много специфични нужди, на които да обърнем внимание. В някои случаи тя е по-суха, склонна на обриви и зачервяване, а неправилно подбраната козметика може да влоши дадено състояние.

За да разберем нуждите на кожата на едно новородено, ще се опитаме да я сравним с тази на възрастните. На първо място както при възрастните, така и при новородените кожата се състои от няколко слоя. Основната разлика идва в това, че кожата при бебета е много по-тънка от тази на един възрастен човек.

Епидермисът е по-тънък, а неговите клетки са не толкова на гъсто разположени. В този период хидролипидният слой, както и потните жлези все още се развиват.

Всичко това прави бебешката кожа:
– по-податлива на сухота;
– по-лесно се повлиява от външни влияния;
– по-чувствителна е на химикалите, които се съдържат в козметиката за бебета;
– новородените по-трудно регулират своята телесна температура, което е още една предпоставка за чувствителността на кожата.

Нещо повече, в периода на раждането на бебето и малко след това нивата на pH на кожата се променят значително, което прави кожата му податлива на инфекции и други неразположения. При раждане на новороденото неговата кожа е с pH от около 6.4.
След раждането то значително пада, като стойността на pH е под 5 при нормално pH 5.5. Не случайно една от основните препоръки на дерматолози и специалисти е да избирате козметика, която е с неутрално pH и е предназначена за бебета.

Но, разбира се, има и други съставки, на които да обърнете внимание и да избягвате при избора на бебешка козметика.

майка маже бебе с крем

Кои са забранените съставки?

Както вече споделихме, някои съставки в бебешката козметика могат да бъдат “агресивни” към нежната бебешка кожа и да предизвикат сърбеж, зачервяване и обрив. Има няколко съставки, които трябва да се избягват

Парфюми
Една от съставките, които може да срещнете в бебешката козметика, е парфюмът. Парфюмите и ароматите са сред една от най-често срещаните причини за алергични реакции и обриви, а дори и при по-тежки случаи може да предизвика проблеми с дишането. Изключение са ароматите, извлечени от растения, цветя и етерични масла.

Синтетични оцветители
Кожните проблеми и дерматитите са все по-често срещани сред бебетата, а един от най-честите причинители са оцветителите и по-конкретно тези, които по-изкуствен начин са създадени. Именно затова препоръките ни са да избирате продукти, които съдържат естествени и изцяло натурални съставки.

Парабени
Парабените са химикали, които често се срещат в козметични и фармацевтични продукти, включително и такива, които са предназначени за бебета. Най-често можете да ги срещнете в продукти за баня като шампоани, душ гелове, сапуни и други.

Парабените са химикал, който може лесно да се абсорбира от кожата. Натрупването им в организма води до промени в метаболизма и нивата на хормоните. Редица проучвания, които се правят в последните години, доказват, че този химикал е канцерогенен.

За съжаление, голяма част от производителите ги използват, тъй като са ефективен консервант, а в същото време тяхната стойност е ниска. Тяхната висока токсичност може да предизвика обриви по кожата, зачервяване и други алергични реакции. За съжаление те са и сред основните причинители на други сериозни заболявания.

В групата на парабените са:
– метилпарабен – E218
– етилпарабен – Е214
– пропилпарабен – Е216
– бутилпарабен

Фталати
Фталатите са химикали, които също могат да се срещнат в бебешката козметика. Те са изключително токсични и могат да повлияят неблагоприятно на здравето. Според някои проучвания, използването на продукти, съдържащи фталати, може да окаже влияние върху репродуктивното здраве, да отключи алергии и други здравословни проблеми.

Формалдехид
Формалдехидът е друг вреден химикал, който често се крие в състава на бебешката козметика, включително може да го срещнете при бебешките сапуни и кърпички.

Въпреки, че количествата на формалдехид в бебешката козметика в повечето случаи са минимални, то дългосрочното използване на продукти, съдържащи химикала, води до отключване различни здравословни проблеми като астма и някои видове рак.

За наша радост, постепенно голяма част от производителите на бебешка козметика са премахнали формалдехида от състава, и въпреки това, ви съветваме да обърнете специално внимание.

Пропиленгликол
Това е вид алкохол, който често можете да го видите в хидратиращи и овлажняващи продукти, както и в слънцезащитните кремове. Благодарение на омекотяващите си свойства, той става все по-предпочитан за използване в козметичните продукти, включително и в тези за бебета. Но, както други вредни химикали, пропиленгликолът предизвиква дразнене и алергични реакции.

Сулфати
Днес една често срещана тема са продуктите, съдържащи сулфати. Те най-често се използват при шампоаните, както и душ геловете. Това, което към момента се знае, е, че те не са толкова опасни, колкото могат да са причина за дразнене на кожата.

В случай, че забележите, че кожата на вашето бебе е зачервена, суха или има сърбеж, то обърнете внимание дали някой от продуктите, които използвате, съдържа сулфати. Най-често използваните са натриев лаурил сулфат and  натриев лаурет сулфат.

От изключителна важност е да обърнем по-специално внимание и на слънцезащитните продукти, тъй като те са изключително важни. Тяхната основна задача е предпазят кожата от UV лъчите.

За съжаление, обаче, често наблюдаваме как в състава на слънцезащитата могат да присъстват изключително вредни за кожата и организма съставки.

Такива, които можете да срещнете в бебешката козметика и трябва да избягвате, са:
– Avobenzone
– Benzophenone
– Homosalate
– Methoxycinnamate
– Octisalate
– Octinoxate
– Oxybenzone
– PABA

Новата слънцезащитна козметика Baby Crema e с формула без хомосалат и октокрилен и ниви щадящи UVA + UVB филтри, които безопасно защитават кожата от вредните слъневи лъчи.

Други вредни химикали, които ви препоръчваме да избягвате, са:
– талк- най-често се среща в бебешката пудра, но има проучвания, които посочват, че съставката е канцерогенна и може да подразни белите дробове;
– 1,4- диоксан;
– триклозан – използва се в антибактериалните продукти;
– силикон;
– сърфактанти – сам по себе си химикалът предизвиква зачервяване и дразнене на кожата, а в комбинация с други химикали става канцерогенен.

Изборът на безопасна и ефикасна бебешка козметика е предизвикателство, но не е невъзможно намирането на правилните продукти. В заключение ще ви посъветваме винаги да проверявате етикета на продукта, независимо дали пише, че е натурален, органичен и без парабени.

 

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.