Baby Crema logo

Етапи при захранване на бебе

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

„Захранване на бебето“ – зад тази фраза стои цяла наука и опит от поколения. Периодът на захранване несъмнено е един от най-вълнуващите, но същевременно най-притеснителните за всяка мама. Какво, кога колко често са само част от въпросите, които вълнуват всяка млада майка?

Майчиното мляко е най-добрата храна и защита за новороденото. През първите няколко седмици след раждането бебето има нужда да суче много често, защото стомахчето на новороденото е много малко и не може да поема големи количества кърма, така че да се засити за дълги интервали от време.

Тук съществуват 2 подхода на контролирано кърмене и при поискване. В миналото повечето „бебе експерти“ често препоръчват на родителите да хранят бебетата си на редовни интервали от 3 или 4 часа. През първите 10 дни от живота на новороденото, дневното количество храна е = 2% от телесното тегло x брой дни от живота на детето. През първия – втория месец храната трябва да е 500-600 ml. До третия месец количеството стига до 800 ml, в края на четвъртия – 900 ml, а от петия до дванадесетия тя е 1000 мл / дневно. Общият обем на храната, приемана на ден, се разделя на броя на храненията – за здрави доносени деца след 3 месец – 6 хранения/дневно, като след въвеждането на допълващи храни те стават 5 Когато кърменето стане регулярно, се изгражда график и рутина за кърмене, удобен както за майката, така и за бебето. Днес, официалните медицински препоръки са се изместили в полза на оставянето на бебетата сами да решат или така нареченото „Кърмене при поискване“. При този подход майката реагира на признаците на глад на бебето. За сигнал, особено при съвсем малките бебета, се считат отварянето на устичката, примляскването с устни, лапането на пръсти. Кърменето на поискване означава да забравите за часовника и да се доверите напълно на инстинктите и нуждите на детето. Когато бебето се кърми при поискване, няма как да остане гладно или да бъде прехранено.
Храносмилателната система на бебето и органите, участващи в усвояването на храни, съзряват между 4 и 6-месечна възраст. Те са напълно оформени едва около втората година от живота на детето. Ето защо ранното захранване или включването на неподходящи храни може да доведе до сериозни смущения в стомашно-чревния тракт.

Майка храни бебе

Захранването е един от най-важните процеси за детското здраве. То представлява включването на храни, различни от кърмата (или адаптираното мляко), както и реда и начина на въвеждане на храните. Процесът на захранване обикновено се започва с продукти, които не са алергени и са лесни за смилане. Един от въпросите, който най-много обърква и смущава майките, е: с кои храни да стартират захранването?

Проучвания от последните години твърдят, че захранването с плодови пюрета може да предизвика стомани разстройства, поради ферментацията на плодовете в стомахчето на бебетата, затова препоръчват да започнете захранването със зеленчуци. Въвеждането на зеленчуците са препоръчителната първа храна, защото съдържат повече влакнини, въглехидратите в тях са по-лесно усвоими.

Първите пюрета трябва да са еднокомпонентни и да съдържат един вид зеленчук – картоф, морков и тиква са едни от най-подходящите зеленчуци. За кърмачета първата каша трябва да е без глутен, затова тя  трябва да е оризова, царевична, от елда или просо с добавено мляко, с което се храни детето (кърма или адаптирано мляко). Макар и полезен белтък с висока хранителна стойност, глутенът е най-трудно смилаемият белтък и всяка мама трябва да подхожда много внимателно с въвеждането му. Въвеждането на несъдържащи глутен зърнени каши трябва да предшества приема на каши, съдържащи глутен. Месото и жълтъкът, в повечето стандартни схеми на захранване, са от последните храни, които се включват в менюто.

Специално създадохме Пътеводител за захранване, базиран на майчиния опит на поколения жени:

 1. Готовността на бебето за захранване настъпва между 4 и 6-месечна възраст. Бебчето показва признаци за готовност да приема нови храни – може да стои добре седнало, само взема предмети и ги слага в устата си, слюнката се увеличава, поникват първите зъбки, проявява интерес към храната на възрастните.
бебе изцапано с пюре
 1. Включването на нова храна става само когато детето е напълно здраво.
 2. Добавянето на храната става постепенно – започва се с една чаена лъжичка първия ден, две – на втория и така за 7-8 дни се достига цяла порция. Препоръчително е новата храна да се дава в началото на храненето и след това детето да се дохранва с кърма (адаптирано мляко).
 3. Включва се само по една нова храна седмично. Най-доброто време за захранване е сутрин. Така по-лесно ще се наблюдава детето за възможни прояви на хранителна алергия – обриви, разстройство, запек, повръщане.
 4. Ако бебето упорито отказва новата храна, временно спрете да му я предлагате. Опитайте с друга, близка по състав.
 5. Очакват се промени в цвета, консистенцията и честотата на изпражненията на бебето. Това е нормално и зависи от вида на храната, която се включва. Не се изненадвайте, но бъдете внимателни.
 6. Направете яденето приятно събитие за бебето, като му се позволите да бъде със семейството по време на хранене. Така то ще започне да се радва на това, че споделя храната си най-близките.
 7. Позволете на малкото дете да изследва храната с пръстчета – макар че ще се изцапа, то ще развива по-пълно сетивата си.
 8. При подбора на плодовете и зеленчуците, които включвате в менюто, помнете златното правило: „От сезона, от района“ – т.е. ябълките се дават на есен и е добре те да са от района, в който живеете.
 9. До навършването на година не се препоръчва сол, мед, ядки, екзотични плодове. Захарта е в минимални количества при приготвяне на кремове и други десерти.
 10. И не забравяйте съвета на бабите – най-сладко се яде навън – в парка, на детската площадка, в гората. 

Добре е майките да са подготвени, че и соковете, и пюретата, оставят следи върху лицето, ръцете, дрешките, столчето или количката – всичко, което е в близост в процеса на хранене. Въобще периодът на захранването, следван от етапа на храненето с пръсти, са едни от най-големите бебешки цапаници и време, в което е истинско изпитание да съхраним чистотата. 

Мокри кърпички Water wipes 72 броя и 15 броя

Тук на помощ идват влажните кърпички Baby Crema Water Wipes с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната бебешка кожа. Те са подходящи от първия ден на бебето – за хигиена преди и след кърмене, идеални са в периода на захранването, а също и във времето за хранене на открито. Мокрите кърпички са разработени за почистване и освежаване на най-нежните и чувствителни зони на бебето – уста, очи, носле и под зоната на пелените.

Те са изработени от висококачествени и щадящи материали със здрава и добра плътност, изцяло на водна основа, без парфюми и ароматизатори. Дерматологично тестваната им чиста формула е подходяща за употреба от първия ден на бебето. Те са без аромати, без алкохол, парабени и оцветители. Имат балансирано pH и са идеални за чувствителна кожа.

Предлагат се в опаковки от:

 • 72 бр. в удобна опаковка с капаче;
 • 15 бр. в опаковка, подходяща за всяка раница или дамска чанта.

 

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.