Baby Crema logo

Как да превърнем къпането в забавен ритуал?

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

Едно от първите предизвикателства, с които се сблъсква всеки нов родител, е къпането на бебето. Освен всички други задължения, които имаме, е хубаво да осигурим едно спокойно и безопасно пространство за баня, където малчуганът да се чувства комфортно.

Това обаче не винаги е лесна задача, особено при деца, които имат страх от водата или заобикалящите ги нови звуци. Също така е редно да помислим и за безопасността на детето.

По време на къпане срещаме трудности със задържането на бебето на едно място, за да не влиза вода в ушите или очите му. Но има и добри новини – можем да забавляваме бебето, за да повишим интереса му и да остане спокойно по време на почистващите процедури.

Можем дори да превърнем времето за къпане в едно очаквано с нетърпение събитие за детето.

Къпането е първото предизвикателство, с което се сблъсква всяка майка

Първата баня може да е истинско предизвикателство за бебето и за родителите. Все още не знаем какво да очакваме и как ще реагира детето. Но това е важна стъпка, която няма как да се подмине и е хубаво да предразположим бебето към процедурата, както и да сме спокойни, докато я извършваме.

Съществуват няколко стъпки, които са полезни при подготовката на първите къпания на бебето. Те ще помогнат детето да е спокойно, а ние да свършим работата си безпроблемно.

Защо бебетата не винаги обичат времето за къпане?

Факт е, че бебетата са не винаги изпълнени с ентусиазъм, когато стане време за къпане. В някои случаи дори могат да плачат и да започнат да се движат прекалено много, което прави задачата още по-трудна. Но какви са причините за това?

Най-често причината е страх. Страхът на детето може да е към водата, помещението и цялостно чувство за несигурност. Както възрастните, така и децата могат да имат страх към водата, защото тя не е естествената им среда.

Освен това, къпането най-често става в банята, където има ехо, което допълнително обърква детето. Бебетата инстинктивно затварят очите си при стичаща се по главите им вода, което спира визуалния контакт с добре познатото лице на мама или татко. Всички тези фактори могат да доведат до безпокойство от страна на бебето и да усложнят времето за къпане.

Как можем да се подготвим, за да не се случва това?

Подготовката е важна част от времето за баня при новородени и бебета. Някои от най-важните фактори са топлината в помещението, температурата на водата и бебешката козметика.

Топлината в помещението

Преди да започнем процедурата с къпането, е хубаво да подсигурим една приятна заобикаляща атмосфера. Никой не обича да е мокър и да влезе в студена, неотоплена стая.

Същото важи и при бебетата, особено при техните нива на чувствителност. Предварително затоплете помещението, в което ще къпете бебето, или в което ще го преобличате след банята. Това ще му помогне да се чувства по-комфортно и спокойно.

Температура на водата

Друга важна част от подготовката е да постигнем оптимална температура на водата. Прекалено топла или прекалено студена вода със сигурност ще доведе до дискомфорт на бебето и е възможно то да започне да плаче.

Подходяща температура е тази, която е равна на телесната. Може да използвате термометър или лакътя си, за да проверите температурата на водата.

Бебешка козметика

Не на последно място идва и бебешката козметика. Проверявайте срока на годност на използваните от вас продукти и избирайте продукти за измиване само от утвърдени производители.

Хубаво е те да са подходящи за кожата на бебето и да не предизвикват сърбеж или раздразнение. Може да изберете продукти, които не предизвикват парене при контакт и да внимавате да не влиза сапунена вода в очите или ушите на детето.

Как да забавляваме бебетата по време на къпане, за да се чувстват добре?

След като вече сме подготвили перфектните условия за баня, идва ред на самото къпане. Въпреки всичко, е възможно детето отново да е неспокойно и тук идва ред на въображението ни.

Има различни начини, по които можем да забавляваме бебетата по време на къпане и да ги разсейваме от случващото се. Ето и няколко идеи как да го постигнем.

Играчки

Играчките са идеалният начин, чрез който можем да разсеем бебето по време на вана. Хубаво е да изберем играчки, подходящи за ползване в мокри помещения. А защо да не съчетаем приятното с полезното?

Можем да включим играчки, които да развият моториката на детето или такива, които да развиват въображението му. Ако детето е прекалено малко за подобни занятия, можем да го разсеем с куклено шоу.

Вана с балончета и мехурчета

Ваната с мехурчета е друг чудесен метод да забавлявате вашето бебе по време на баня. В случай че е много малко, може просто да напълните голям съд с вода и да направите пяна от продукт, който не предизвиква дразнене на очите.

Може да правите балончета, които да хвърчат около детето и да го забавляват. Друг вариант е да се заиграете с него и да му направите интересна прическа.

Приказки

Приказките вършат чудесна работа за успокоение на деца преди сън. А защо не и по време на баня? Вземете книжка или използвайте аудио книги и подкастове с увлекателни разкази.

Те ще успокоят бебето и ще слуша с интерес. Ако не разполагате с никое от изброените, може да просто да му говорите с успокоителен тон, което допълнително ще заздрави емоционалната връзка между родител и дете.

Музика и песни

Музиката и песните са допълнителни аудио стимули, които могат да разсеят детето от иначе неприятния за него процес на къпане. Пуснете музика от телефона си или започнете да пеете на детето познати за вас песни. Това ще го успокои и ще превърне времето за баня в истинско удоволствие.

Винаги е по-забавно с компания

Можете да превърнете времето за къпане в истинско приключение за вашия мъник, ако включите и компания. В случай че детето е прекалено малко, влезте във ваната заедно с него. Допирът на близък човек ще го успокои и предразположи.

Ако пък вече е малко по-голямо, може да включите други деца към приключението, като например братче, сестриче или друго дете, което е на гости. Може да направите къпането по-забавно и лесно, като добавите приятна компания.

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.