Baby Crema logo

Защо добрата хигиена при децата е толкова важна?

синя линия, която подчертава текст
линия с по-голяма среда

С настъпването на най-значимия момент на една жена, а именно да влезе в ролята на майка, идват и отговорностите. Знаейки, че детето е изцяло зависимо от грижите на родителите, то те трябва да са правилни и добре съобразени.

Създаването на добри хигиенни навици при децата е една от основните задачи на всеки родител. Добрата хигиена засилва имунната система и намалява шансовете за събиране на микроби, които могат да причинят инфекции.  
Хигиената е важна не само по здравословни причини. Добрата лична хигиена на децата също повишава самочувствието и увереността им.

Интернет пространството блика от информация, съдържаща най-различни съвети и препоръки относно водещата хигиена към детето. Тя е най-важният елемент от полаганата грижа.

Нека започнем от там, че изграждането на добра хигиена от най-ранна детска възраст, след време дава резултат и върху самото дете. Примерът, с който израства, е ключов момент във възпитанието на подрастващите. Когато родителите спазват добра лична и цялостна хигиена, това неминуемо се отразява и на поведението на детето в положителен аспект. Ефективен метод да научим детето на добри навици е именно да го направим чрез игри и забавни занимания.

Един от най-важните добри хигиенни навици, които децата трябва да научат, е измиването на ръцете.
Знаете, че децата са в периода между 2 и 6 години са доста активни, обичат да пипат всичко и доста често се цапат, затова е важно системно да изграждаме навици в тях, като това често да измиват ръцете си преди и след храненеслед игри навън и разходка.

Добрата хигиена - майка с дете, което си мие ръцете

Защо хигиената е важна за ръцете на детето ви?
Тъй като децата постоянно докосват нещата, които ги заобикалят, то те улавят много микроби и бактерии от заобикалящата ги среда. Затова правилното измиване на ръцете би могло да ги запази здрави. Покажете на детето си стъпка по стъпка как да мие ръцете си и се уверете, че то ще изпълнили всички стъпки правилно

А ето и кои са те: 
– Намокрете ръцете с вода.
– Нанесете сапун върху ръцете и разтрийте, за да се образува пяна
– Уверете се, че детето ви почиства дори между пръстите и под ноктите
– Измийте сапуна изцяло с чиста вода.

Специалистите по детска хигиена препоръчват търкането със сапун в продължение на поне 20 секунди. Освен това, важно е и след измиване, ръцете да се подсушават в чиста кърпа.

Грижата, която се полага за тях изгражда навици, които са важни впоследствие при
израстването. Друг важен момент е спазването на хигиена при възрастните, които са в контакт с детето. Измиването на ръцете преди допира с него или преди игра е задължителна, за да не рискувате предаването на бактерии.

Децата развиват силно любопитство към всичко, което е пред очите им. Докосват, пробват, анализират и то главно, като го опитват с устата си. Именно поради този факт е много важно, домът да е добре почистен и подреден, за да се избегнат евентуални последствия.
Освен чистотата на ръцете и на дома е добре да обръщате по-специално внимание на играчките на детето. Те са идеална среда за развитието на различни микроби и бактерии. Регулярното пране и измиване на играчките или забърсването им е задължително. 

Къпане и миене
Децата до 6 годишна възраст обичайно се къпят от родителите, но през този период те създават своите хигиенни навици в банята. Ежедневното къпане премахва замърсяванията, праха, бактериите и мъртвите клетки от кожата на вашето малко съкровище. За да може детето да придобие навика да се къпе и да го прави с удоволствие, а не с отегчение, превърнете къпането в приятна и забавна игра за него. Докато извършвате вечерния ритуал в банята, обяснявайте какво правите. Децата запомнят лесно рутините. 

Сататия - добрата хигиена - бебе, което лежи

Може да му давате поетапно да пробва и само, за да свиква с изграждането на навика да се къпе самостоятелно. Децата трябва да бъдат научени да се грижат за косата заедно с кожата си. Важно е да миете косата им поне два пъти седмично, за да я предпазите от замърсявания, пърхот и инфекции на скалпа. За предпочитане е да ползвате шампоани, без парабени, които не парят на очичките.

Приучаване към гърне
Това е един от навиците, които изисква най-много време и внимание от родителите, а и често се оказва голямо предизвикателство. Децата трябва да бъдат направлявани със спокойствие и търпение. Счита се, че лятото е период, в който децата по-лесно могат да започнат с приучаването на гърне, тъй като носят по-малко дрешки. Оставяйте детето само да събува и обува гащичките си, показвайте му как се използва тоалетната хартия, като добър подход е и поощряването, при усвояване на процеса. Ежедневната хигиена не трябва да бъде скучна задача, процесът може да бъде съчетан с детска игра. Направете го забавно, така че детето ви да научи здравословните хигиенни навици и да ги очаква с нетърпение.

Бърсане на нослето
Децата често имат секрети в нослето или се цапат при хранене и кърпичките са неизменна част от ежедневието на всеки родител. Обяснете на децата си, че те са меки и удобни и употребата им няма да доведе до разпространение на микроби. Пакет с мокри кърпички може да сложите в детската раничка, когато излизате на разходка. Така ще останете сигурни, когато  наоколо няма вода.

В ранна възраст те имат силно развито собственическо чувство. Купувайте хигиенни материали, които ги забавляват и радват – сапунчета с интересна форма, опаковки с мечета, анимационни герои и прочие. Ако ги научите, че те имат свои собствени шампоани, сапуни, кърпички, за тях ще бъде по-лесно приучаването да ги използват. Добър метод е и четенето на подходящи книжки според възрастта на децата. Така лесно и интересно ще може да им обясните защо хигиената е толкова важна за тяхното здраве. 

Добрата хигиена изисква добри продукти
Качествените продукти са от ключово значение за поддържането на добра хигиена при децата. Българската педиатрична асоциация също взима отношение по въпроса, като препоръчва медицинската козметика.

Тя е максимално изчистена и специално разработена за деликатната бебешка и детска кожа. Ако бюджета ви не позволява закупуването й или имате други предпочитания, то алтернативи не липсват. С една съществена подробност – да се придържате към природния състав на продуктите.

Марка, която отговаря на всички изисквания е Baby Crema. Козметиката, която предлага бранда може да достъпите в почти всеки специализиран магазин. Разработени и клинично тествани са всички серии. Които са разделени, спрямо потребностите на бебешката кожа. Започвайки от продуктите за къпане и завършвайки със слънцезащитните такива.

Особено важно е да се внимава при силно чувствителни кожи, за да се избегнат често срещаните:
– дерматит
– дехидратация 
– алергия

Експериментирането на различни продукти не е препоръчително.
Предварителното проучване на състава на даден продукт, както и отзивите за него, би ви помогнало в избора. В случай, че изпитвате колебание и несигурност, консултация с педиатър не би навредила. Добре е също така да съобразите и евентуални наследствени кожни проблеми, които да споделите със специалиста. 

Защо е толкова важно да поддържаме добра хигиена при подрастващи деца?
Банерт - Baby Crema продукти

От всичко изброено до момента, би следвало да сте придобили представа, защо хигиената е от жизненоважно значение. Спазването на отлична хигиена при деца, намалява шанса за здравословни проблеми. Което трябва да е водещ фактор, при режима на хигиена и подбора на точните продукти.

В обобщение, можем да кажем, чехигиената е неделима част от начина ни на живот. Когато всички основни принципи се спазени, причините за тревога осезаемо намаляват. Важното е да бъдете дисциплинарни и постоянни.

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes - 72 броя

Мокри кърпички Baby Crema Water Wipes

Влажни кърпички с 99% съдържание на вода, специално създадени за деликатната детска кожа.
Без алкохол, парабени, оцветители.
Без парфюми и ароматизатори.
С балансирано pH.
Подходящи от първия ден на вашето дете.
Изработени от висококачествени. материали, щадящи бебешката кожа.
Удобна, икономична опаковка.

Абонирай се за

специални

предложения

Регистрирай се и стани част от семейството на Baby Crema. Научавай първи за нашите новини, актуални предложения и игри.